A csomózott kötőfék sem amerikai találmány, legkevésbé sem Parelli nevéhez kötődik, bár sokan így keresik.  Cigány kötőfék néven ismeretes régóta nálunk.

Bárki elkészítheti magának, de ha szép szabályosat akar valaki, hát eltart egy darabig, amíg a csomózás módját megtanulja.

1. ábra

2. ábra

3. ábra

4. ábra

5. ábra

6. ábra

10. ábra

14. ábra

7. ábra

8. ábra

9. ábra

11. ábra

12. ábra

15. ábra

13. ábra

18. ábra

19. ábra

16. ábra

17. ábra

20. ábra

21. ábra

22. ábra

23. ábra

24. ábra

25. ábra

26. ábra

27. ábra

FIGYELEM!

 

A csomózott kötőfék a ló kiképzéséhez használatos eszköz. Elsősorban földről végzett gyakorlatokhoz, illetve megfelelően képzett ló esetében nyeregből, zárt helyen, karámban történő kiképzésre használható.

Terepen, szabad helyen történő lovaglásra, illetve a ló kikötésére (istállóban, lószállítóban, stb.) történő használata megfontolást igényel, általában nem ajánlott.

A kötőfék fölhelyezését a következő oldalon itt<< mutatjuk

Hogyan készül a csomózott kötőfék?

 

Az Interneten eddig talált leírások alapján elég bajos elsajátítani a kötőfék csomózás módját. Ezért megkíséreljük e helyen lépésről lépésre leírni, bevezetve némi praktikus egyszerűsítést.

 

A kötőféket  5-6 mm-es műanyag (perlon) kötélből érdemes csomózni. Ecélra kivételesen a természetes (kender) anyagból készült kötelet nem javasuljuk, mert nedvesség hatására zsugorodhat és a rögzítő csomó kibontása is problémás lehet. Olyan kötelet válasszunk, amelynek a felülete nem kifejezetten csúszós, mert a csomók - főleg a kötőféket rögzítő hurok - könnyen meglazulhat.

 

Az egész mesterség veleje a kétszálú hurok.  Igaz, hogy két kötelet bárhogy összebogozhatunk, de a szabálytalan bogok ormótlanul nagyok lesznek.  Ezért érdemes ezt a lépést a kötőfék összeszerelésétől függetlenül megérteni és begyakorolni. Ha ez megvan, a többi már könnyen megy.

 

Az első lépésben egy egyszálú síma (perec forma) hurkot készítünk, de nem húzzuk meg, hanem meghagyjuk lazára (1. ábra).  Nevezzük ezt A szálnak.

 

Ezen a hurkon egyszerűen átdugjuk a másik szálat -ez lesz a B szál (2. ábra) - , majd a túloldalon az A szál kifutó szárát megkerüljük. (3. ábra).  Ha ez megvan, a B szálat ismét bevezetjük az A szállal képzett hurokba, és önmagát is megkerülve az A szál mellett kihúzzuk (4. ábra).  Az eredmény két egymásba hurkolt "perec" amelyek a másik szál egyik ága is át van vezetve. (5. ábra).  Ha most mind a négy kifutó szálat meghúzzuk, egy szépen összefekvő csomót kapunk (6. ábra).

 

Ha ez már jól megy, nekifoghatunk a kötőfék elkészítésének. Egy átlagos méretű lóra szükséges kötél hossza kitárt karjaink közti távolság háromszorosa, és még egy fél méter.  A csomózást a jobb oldali orrcsomóval kezdjük, a kötél egyik végétől egy kitárt kartávolság + fél méternyire. Itt csak egy egyszálas hurkot készítünk, majd a hosszabbik kötél irányába egy maroknyi távolságban szintén egy egyszálas hurok következik (7. ábra). Ez lesz a két orrcsomó helye. A két csomótól jobbra-balra most kb. három maroknyit haladunk. Ide kerül az alsó csomó a kettős hurokkal, amibe majd a vezetőszárat tudjuk bekapcsolni. A leírások szerint ide úgynevezett Fiador csomót kellene kötni, ami azonban rendkívül bonyolult. Ehelyett azonban egyszerűbb megoldást is választhatunk.  Éspedig úgy, hogy a kötelünket a kimért három maroknyi távolságtól mintegy 30 cm-re visszahajtjuk. (8.-9. ábra) Az így kapott kettős szálakat pedig az 1-6. ábrának megfelelően - csak most dupla szállal - megcsomózzuk (10-15. ábra).  Ha valaki mégis az elegánsabb Fiador csomóra vágyik, a Youtubon talál használható videót, vagy nézze meg a Csomózott kötőfék felső fokon című oldalunkat.
Ha ez megvan, túl vagyunk a nehezén. Most ismét egy maroknyit megyünk tovább mindkét szálon, és az 1-6. ábra szerinti kettős csomót kötünk. Az eredmény a 16-18. ábrán látható. Most a hosszabbik szálat vesszük kézbe, ez kerül majd a ló fején bal oldalra. Megint egy nagyarasznyit veszünk, itt készítjük el azt a fület, ami majd a kötőfék rögzítésére szolgál. Erre egy egyszerű kis hurok is megfelel (19. ábra). Innen a bal oldali orrcsomóhoz megyünk, és a már előkészített egy szálas hurok fölhasználásával elkészítjük a kettős csomót, megintcsak az 1-6 ábra szerint, azzal a különbséggel, hogy most jobbról balra fűzzük be a második szálat (20-23. ábra).  Majd ugyanezt megismételjük a jobb oldali orrcsomóval (24. ábra).
Mostmár csak annyi dolgunk van, hogy az egész kötőféket megfordítjuk és a két szabad szálat a jobb oldalon, körülbelül annak megfelelően, mint ahol a bal oldali hurok van, egymáshoz csomózzuk egy kétszálú hurokkal (25-27. ábra).  És ezzel kész is a csomózott kötőfék (28. ábra). A két megmaradt szálat majd egyformára vágjuk és a végeiket egy ragasztószalaggal összekötjük, vagy cérnával jó sokszor körbetekerve egymáshoz rögzítjük. De ezt már a lovunkra való rápróbálás után érdemes csinálni. 

28. ábra

A kész kötőfék