2013-06-24

A kunfakó

 

Ezt a rovatot egy régi-új magyar fajta, a kunfakó kitenyésztésére irányuló kísérlet bemutatására hoztuk létre. Kunfakó fajta sosem létezett - ezért új. Nem is létezhetett, hiszen fajtáról akkor beszélhetünk, ha létezik méneskönyv. Márpedig eleink aligha bajlódtak papírozással.  De azt bizonnyal tudták, melyik lovat érdemes tenyészteni, melyiket nem. Nem a pedigré, hanem az alkat, a viselkedési tulajdonságok számítottak.  A kísérlet célja tehát annak a típusnak az újraélesztése, fajtaként való megjelenítése,  amilyen a honfoglaló magyarság lovai lehettek - ezért régi. Ennek a kísérletnek már van saját honlapja (Konyik-kunfakó), ezért szakmai részletekbe nem bocsátkozunk.

Ehelyett azoknak a tapasztalatoknak az összegyűjtését szeretnénk fölvállalni, amikre ezeknek a különleges lovaknak a gazdái lovaglás - betanítás közben tesznek szert. Ilyen módon reményeink szerint több csikó fejlődését nyomon tudjuk követni.

 

Íme a beszámolók: (A linkek egyelőre még a régi honlap megfelelő helyeire mutatnak)

 

A gondolat - a népmesék aranyszőrű csikóinak, a honfoglaló magyarok apró termetű szilaj, kitartó és kevéssé igényes lovainak - a mai kor igényeihez igazított - újratenyésztése Eördögh András fejében született.

Nem kisebb szakemberek, mint Hecker Walter és Bodó Imre professzor áltak mellé és segítették, segítik az álmok valóra váltását.

Az újratenyésztés nem visszatenyésztést jelent.  Az ősi magyar ló - vélhetőleg a kuruc kor letűntével - genetikai értelemben rekonstruálhatatlan.  (Ifjabb Bodó Imre a székely ló visszatenyésztésére adta a fejét, ez még genetikaliag sem reménytelen, s küllemileg, illetve a tulajdonságokat illetően  sok tetkintetben hasonló eredményre vezethet. De ez egy másik történet - amiről szintén szeretnénk beszámolni.)

 

Lásd még:

Az ősi magyar ló nyomában

Hamza Viktória:

Csipke (2014-01-08)

Folytatás - második rész (2014-07-22)

Csipke a világkupán (2014-12-13)

Csipke ötödik éve  (2017-01-21)

 

Bagi Krisztina (Csikasz):

Bérces - Az első leckék (2013-07-29)

Bérces és a nyergelés (2013-09-28)

 

Cseke Lajos:

Becses                       (2013-06-24)

Becses - A kiképzés kezdete (2014-01-12)

Quarter és Kunfakó  (2015-08-02)

 

Surján Kinga:

Amír-Apor Kaba  (2012-09-08)

2015-05-14

Monty és a kunfakó

 

Olvasom a Lovas Nemzet 2015 májusi számában, hogy Lajosmizsén tartott kurzusa során Monty Roberts egy kunfakóval is foglalkozott. Ezúttal nem valami szerzett probléma kezeléséről volt szó, csak egyszerűen egy nyers csikó “elindításáról”. A beszámoló szerint az akció mindenféle probléma nélkül zajlott. Talán túlzás volna ebből az egy esetből az alakulóban lévő kunfakó fajta kiváló tulajdonságairól beszélni – bár az eddig általam ismert valamennyi csikóindítás problémátlan volt. A cikk is elsősorban a megfelelő tartási körülmények és nevelés szerepét emelte ki. De legalább annyit mondhatunk, hogy egy megfelelően nevelt kunfakó csikó jó eséllyel probléma nélkül veszi az első nyergelést, és az első lovast. Csak nehogy híre menjen az esetnek Amerikában, mert a végén még coonfacow néven forgalmazni fogják.

Események:

 

Kunfakó találkozó 2015 augusztus 14-16